[Topic]
Talk about how we use the gas stove.
가스레인지를 사용하는 방법에 대해 이야기해 주세요.
[Model Response]
When using a gas stove, I place a pot on an appropriately sized cooktop, and ignite the flame. Opening the valve releases gas, and a spark lights the flame. When the fire doesn’t catch, it’s best to check whether there is a gas leak before lighting it again. You need to adjust the flame depending on how the food is coming along. It’s really important to adjust the heat depending on whether the food calls for boiling on high heat, or simmering on low heat. Sometimes, I’ll leave food on the stove and it might slip my mind. When this happens, I could burn the food to a crisp or even start a fire, so safety is of the essence. Children and companion animals should be kept at a safe distance away from the flame. Finally, food often spills over onto the stove, so it should be cleaned on a regular basis.
[해석]
가스레인지를 사용할 대, 냄비를 알맞은 크기의 쿡탐에 올려 놓고 불을 켠다. 밸브를 열면 가스가 나오고, 스파크로 불이 붙게 된다. 불이 붙지 않은 경우, 가스가 새지 않았는지 확인하고 불을 다시 켜는 것이 좋다. 조리 상태에 따라서 불의 세기를 조절해야 한다. 강한 불로 끓이는 음식인지, 약한 불로 요리하는 음식인지에 따라 불의 강약을 조절하는 것이 매우 중요하다. 가스레인지 위에 음식을 올려놓고, 깜빡하고 잊어버리는 경우도 있다. 이럴 경우, 음식이 타거나 화재가 발생할 수도 있으니 안전에 각별히 신경 써야 한다. 뜨거운 불 근처에 아이들이나 반려동물은 오지 못하게 해야 한다. 마지막으로 가스레인지 위로 음식이 넘치는 경우가 많아서, 주기적으로 청소를 해 주는 것이 좋다.
[Extra Topics for Study Groups]
-
What are the pros and cons of gas vs. induction stoves?
-
What are some things you can do to stay safe when using a gas stove?
-
Describe a time when you almost had an accident with a gas stove.
[Key Vocabulary & Expressions]
gas stove 가스레인지
appropriately sized 적당한 크기의
ignite/light a flame 불을 점화하다
open a valve 밸브를 열다
fire doesn’t catch 불이 붙지 않다
adjust the flame/heat 불 세기를 조절하다
come along 진행되다
call for ~을 필요로 하다
simmer on low heat 낮은 불에 은근히 끓이다
slip one’s mind 깜빡 잊혀지다
burn something to a crisp ~을 바싹 데우다
start a fire 화재를 일으키다
of the essence 매우 중요한
companion animal 반려 동물
at a safe distance away from ~로부터 안전한 거리에
spill over 넘쳐 흐르다
on a regular basis 주기적으로
[Pattern Practice]
- adjust the flame/heat 불 세기를 조절하다
■ It’s best to adjust the flame depending on how the food is cooking.
■ It’s really important to adjust the heat depending on the situation.
■ Adjust the flame is the hardest part of cooking a steak.
- call for ~을 필요로 하다
■ Different foods call for high or low heat.
■ The recipe calls for a lot of sugar.
■ I know you’re angry, but rude comments are not called for.
- simmer on low heat 낮은 불에 은근히 끓이다
■ Some foods should be simmered on low heat.
■ The sauce will taste better if you simmer it on low heat for a while.
■ We cooked jam by simmering strawberries on low heat.
- slip one’s mind 깜빡 잊혀지다
■ Sometimes, I’ll leave food on the stove and it might slip my mind.
■ It slipped my mind, so I had to go back to get it.
■ The things my wife tells me often slip my mind.
- of the essence 매우 중요한
■ Safety is of the essence when using a gas stove.
■ Time is of the essence for this project.
■ Speed is not of the essence when you are driving.
[Speaking Tips]
gas stove
가스레인지
일반적으로 stove와 range는 같은 의미로 사용하기 때문에 gas stove, gas range 모두 '가스레인지’에 적합한 표현이다. 단, stove는 '난로’를 일컫는 경우도 있기 때문에 의미에 혼동이 없도록 유의하는 것이 좋다.
예) I prefer a gas stove over an electric one. (전기레인지보다 가스레인지를 선호한다.)
The room was warm because there was a gas stove. (가스 난로가 있어서 방 안이 따뜻했다.)
[Expression of the Day]
That’s my bad.
내가 잘못했네.
A: What’s that smell? And what’s all this smoke? Is something burning?
B: Whoops! This rag was burning. Thanks, that could have been dangerous.
A: You should be more careful when you cook. Last time you ruined that pot.
B: That’s my bad. I’ll definitely watch out next time. It won’t happen again.
A: 이거 무슨 냄새야? 게다가 이 연기는 또 뭐고? 뭔가 타고 있어?
B: 이런! 행주가 타고 있었네. 고마워, 위험할 뻔했네.
A: 요리할 때 더 조심해야겠어. 지난번에는 냄비도 버렸잖아.
B: 내가 잘못했어. 다음 번에는 꼭 조심할게. 다시는 이런 일 없을 거야.
[Homework]
-
김치찌개는 오랜 시간 약한 불에 끓이면 더 맛있다. (simmer on low heat)
-
이번 프로젝트는 여러 사람이 참여할 필요가 없다. (call for)
-
깜빡 잊어버리면 그냥 내일 해도 돼. (slip one’s mind)
-
팬에서 연기가 나기 시작하면 불을 조절해야 돼. (adjust the flame)