[Topic]
Talk about the seafood you personally like.
개인적으로 좋아하는 해산물에 대해 이야기해 주세요.
[Model Response]
I have a soft spot for seafood. I especially like raw fish, or hoe, as well as sushi. I eat it every chance I get. I also like clams, so I sometimes make Korean-style clam soup. I also enjoy taking shellfish like cockles and tossing them in a sauce to eat with rice. Abalone is on the pricey side, but I like it enough to eat it on occasion. I also like crab. When they are in season, I buy blue crabs to make stews. I also like to eat in restaurants that serve soy sauce-marinated crab. On special occasions, I go all out and eat king crab. Shrimp is also a go-to seafood. My favorite preparation is to buy raw shrimp and boil it before I peel off the skin. Also, I can’t get enough fried shrimp. I also eat squid and octopus very often. I like to blanch it in boiling water and dip it in a dipping sauce. I even like sea cucumbers, sea squirts and spoon worms.
[해석]
나는 해산물을 매우 좋아한다. 그중에서 생선회와 초밥을 특히 좋아해서 기회가 있을 때마다 먹는다. 조개도 좋아해서, 조개탕을 종종 끓여 먹는다. 또한 꼬막과 같은 조개류는 양념장에 버무려서 밥과 함께 먹는 것을 좋아한다. 전복은 가격이 비싸기는 하지만, 무척 좋아해서종종 사다 먹는다. 게도 매우 좋아해서 제철이 되면 꽃게를 사다가 탕을 끓여 먹는다. 간장게장을 파는 음식점에 가서 먹는 것도 좋아한다. 특별한 날에는 큰마음을 먹고 킹크랩을 먹으러 가기도 한다. 새우도 자주 먹는 해산물이다. 생새우를 사다가 삶아서 까먹는 조리법을 가장 좋아한다. 물론, 새우튀김도 아무리 먹어도 질리지 않는 메뉴다. 오징어와 문어도 매우 자주 먹는 편인데, 물에 살짝 데쳐서 양념장에 찍어 먹는 것을 좋아한다. 심지어 해삼, 멍게, 개불도 좋아한다.
[Extra Topics for Study Groups]
-
Do you prefer seafood, meat, or fruits and vegetables? Explain your preference.
-
Describe the strangest seafood you’ve ever had.
-
What is your favorite seafood dish? Why do you like it so much?
[Key Vocabulary & Expressions]
have a soft spot for ~을 특히 좋아하다
every chance one gets 기회가 될 때마다
Korean-style clam soup 조개탕
cockle 꼬막
toss something with/in ~에 버무리다
abalone 전복
on the pricey side 비싼 편인
on occasion 때때로
in season 제철인
blue crab 꽃게
soy sauce-marinated crab 간장 게장
go all out 특별히 기분을 내다, 전력을 다하다
go-to 자주 선택하는
favorite preparation 선호하는 조리법
peel off the skin 껍질을 까다
can’t get enough 질리지 않다, 매우 좋아하다
blanch something (in boiling water) (뜨거운 물에)데치다
sea cucumber 해삼
sea squirt 멍게
spoon worm 개불
[Pattern Practice]
- have a soft spot for ~을 특히 좋아하다
■ I have a soft spot for seafood.
■ I usually don’t like sweet foods, but I have a soft spot for ice cream.
■ I rarely drink, but I have a soft spot for mojitos.
- in season 제철인
■ I buy a lot of crabs when they are in season.
■ My favorite fruit is whatever is in season.
■ Ingredients that are in season are the most nutritious.
- go all out 특별히 기분을 내다, 전력을 다하다
■ On special occasions, I go all out and eat king crab.
■ That night, I went all out and wore a suit and tie.
■ We went all out for his 30th birthday party.
- go-to 자주 선택하는
■ Shrimp is a go-to seafood.
■ A latte is my go-to drink in the morning.
■ This sandwich shop is my go-to for lunch.
- can’t get enough 질리지 않다, 매우 좋아하다
■ I can’t get enough fried shrimp.
■ I can’t get enough of this new song.
■ I’m trying to lose weight, but I can’t get enough chocolate.
[Speaking Tips]
Korean-style clam soup
조개탕
조개를 사용한 국물요리는 세계 각지에 여러 종류가 있다. 따라서 우리가 흔히 생각하는 마늘과 파가 들어간 맑은 조개탕을 말할 때는 Korean-style이라고 명시해 주는 것이 좋다.
예) I like eating Korean-style clam soup when I have spicy foods. (매운 음식을 먹을 때는 조개탕을 곁들이는 것을 좋아한다.)
The clam soup at this restaurant is really good. (이 음식점의 조개 국물요리는 정말 맛있어.)
[Expression of the Day]
I’m up for anything.
뭐든 좋아.
A: This is a great seafood restaurant, but some of the food might seem weird to you.
B: Why do you think so? I like raw foods, and I like tasting new types of food.
A: Their most popular dish is sea squirt. Some people don’t like it.
B: I’m up for anything. If I don’t like it, I’ll just order something else.
A: 여기는 아주 괜찮은 해산물 음식점은데, 너한테는 음식이 좀 이상하게 느껴질 수 있어.
B: 왜 그렇게 생각해? 난 날것도 좋아하고, 새로운 음식 먹어 보는 것도 좋아하는데.
A: 제일 인기 있는 음식이 멍게야. 싫어하는 사람도 있거든.
B: 난 뭐든 좋아. 마음에 안 들면 그냥 다른 것을 주문하면 되지.
[Homework]
-
달리 볼 것이 없을 때는 이 영화를 자주 본다. (go-to)
-
휴가 마지막 날에는 큰맘 먹고 비싼 호텔에서 묵었다. (go all out)
-
무엇이 제철인지에 따라 메뉴가 변경됀다. (in season)
-
왠지 모르게 요즘 치즈를 아무리 먹어도 안 질려. (can’t get enough)